Racuchy z kwiatów czarnego bzu
Racuchy z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- kwiaty dzikiego bzu
-
ZACZYN:
- 40g drożdży
- 125ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżka mąki orkiszowej
-
CIASTO:
- 500g mąki orkiszowej
- szczyptę soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 250ml mleka
Robimy zaczyn: drożdże świeże zalej ciepłym (około 40 stopni), ale nie gorącym mlekiem. Dodaj miód i mąkę orkiszową. Wszystko zamieszaj do jednorodnej konsystencji.
Teraz do osobnej miski wsyp: mąkę orkiszową, szczyptę soli, cukier waniliowy i miód. Wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich jajko, ciepłe mleko (znów około 40 stopni) i zaczyn. Wymieszaj do jednolitej konsystencji. Odstaw na 1h.
Po tym czasie namaczaj kwiatostany w cieście i układaj na patelni. Smaż na małym ogniu, na końcu podając usuń ogonki kwiatostanów. Alternatywnie – dodaj same kwiaty do ciasta racuchowego i smaż normalnie 🙂
Więcej przepisów
Zapisując się na newsletter, wyrażasz zgodę na przesłanie na swój adres e-mail linka do pobrania tapety oraz chcesz zapisać się do newslettera i otrzymywać na swój adres e-mail informacje o nowościach, promocjach i produktach i nowych wpisach w Życiu w lesie.
Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane wyłącznie w celu obsługi Twojego zapytania, a ich administratorem będzie Marika Wojtuń Thema Studio, Stawnica 37, 77-400 Złotów. NIP 7773165468. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności