Racuchy z kwiatów czarnego bzu

Racuchy z kwiatów czarnego bzu

Racuszki przede wszystkim są puszyste. Jak je jesz to masz wrażenie, że jesz ciacho – i to jest extra! Wyczuwam tutaj bardzo dużą przewagę nad naleśnikami! Odważysz się spróbować?
racuchy z kwiatów czarnego bzu_zyciewlesie

Składniki:

  • kwiaty dzikiego bzu
    ZACZYN:

  • 40g drożdży
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka mąki orkiszowej
    CIASTO:

  • 500g mąki orkiszowej
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
Przygotuj sobie około 8 kwiatostanów czarnego bzu – możesz obtaczać w cieście całe baldachy lub poodcinać kwiatki i wsypać do masy (ja tak właśnie wolę 🙂 )

Robimy zaczyn: drożdże świeże zalej ciepłym (około 40 stopni), ale nie gorącym mlekiem. Dodaj miód i mąkę orkiszową. Wszystko zamieszaj do jednorodnej konsystencji.

Teraz do osobnej miski wsyp: mąkę orkiszową, szczyptę soli, cukier waniliowy i miód. Wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich jajko, ciepłe mleko (znów około 40 stopni) i zaczyn. Wymieszaj do jednolitej konsystencji. Odstaw na 1h.

Po tym czasie namaczaj kwiatostany w cieście i układaj na patelni. Smaż na małym ogniu, na końcu podając usuń ogonki kwiatostanów. Alternatywnie – dodaj same kwiaty do ciasta racuchowego i smaż normalnie 🙂

Zapisując się na newsletter, wyrażasz zgodę na przesłanie na swój adres e-mail linka do pobrania tapety oraz chcesz zapisać się do newslettera i otrzymywać na swój adres e-mail informacje o nowościach, promocjach i produktach i nowych wpisach w Życiu w lesie.

Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane wyłącznie w celu obsługi Twojego zapytania, a ich administratorem będzie Marika Wojtuń Thema Studio, Stawnica 37, 77-400 Złotów. NIP 7773165468. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności