Przepis na maść z kasztanów do cery naczynkowej
Przepis na maść z kasztanów do cery naczynkowej
Jeśli interesują Cię właściwości nasion kasztanowca to zapraszam do osobnego wpisu – link pod wpisem.
Składniki:
- 40 g maceratu kasztanowowego na oleju ze słodkich migdałów lub oliwie z oliwek (pomace) –> przepis dostępny pod wpisem
- 55 g masła shea
- 5 g wosku pszczelego
- do 1 g witamina E (wystarczy 1 kapsułka)
Podałam Wam gramaturę na 100g, ale jeśli g zamienicie na % to macie przepis na inne ilości.
1. Masło shea i wosk pszczeli wkładacie do kąpieli wodnej (w większym garnku woda, mniejszy garnek, bądź docelowy słoik wkładacie do garnka z wodą) i gotujecie na małym ogniu – tak max 80 stopni. Staramy się nie przegrzewać tłuszczy, by zachowały swoje właściwości.
2.Gdy już widzicie, że się rozpuściły zmniejszacie ogień tak do 60 stopni i dolewacie maceratu i tak grzejecie 30 – 60 sekund.
3. Ściągamy tłuszcze z ognia. Gdy przestygną i zaczną się ścinać wkładamy witaminę E i blendujemy.
4. Ostudzoną maść wkładamy do lodówki, po 30 minutach wyjmujemy i ponownie blendujemy – tak powstanie nam puszysta masa 🙂
Więcej
Zapisując się na newsletter, wyrażasz zgodę na przesłanie na swój adres e-mail linka do pobrania tapety oraz chcesz zapisać się do newslettera i otrzymywać na swój adres e-mail informacje o nowościach, promocjach i produktach i nowych wpisach w Życiu w lesie.
Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane wyłącznie w celu obsługi Twojego zapytania, a ich administratorem będzie Marika Wojtuń Thema Studio, Stawnica 37, 77-400 Złotów. NIP 7773165468. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności